Somen negatiiviset vaikutukset työikäisiin
Wellbeing Superstars 15 toukokuuta, 2024
Nykypäivänä puhutaan paljon siitä, kuinka sosiaalinen media vaikuttaa negatiivisesti lapsiin ja nuoriin. Kuinka he saavat vääristyneen kuvan todellisesta elämästä, kuinka paljon some vaikuttaa itsetuntoon ja minäkuvaan ja tuo sekä tytöille että pojille ulkonäköpaineita. Kun nettihakuun kirjoittaa hauksi “somen vaikutus nuoriin”, saa vastaukseksi lukuisia kirjoituksia, tutkimuksia ja artikkeleita. Aihetta on siis tutkittu äärimmäisen paljon, ja hyvä niin, somen negatiivisia vaikutuksia ei voi kiistää.
Mutta entä jos nuorten tilalle vaihtaa aikuiset? Tulosten määrä on huomattavasti pienempi. Aihetta on siis selvästi tutkittu vähemmän, mutta silti on näyttöä, että somen negatiiviset vaikutukset koskettavat kuitenkin yhtä lailla myös aikuisia. Vaikka helposti ajatellaan, että työikäisten aikuisten medialukutaito on niin kehittynyttä, että he ymmärtävät somen olevan vain pieni osa totuutta, some vaikuttaa myös aikuisten itsetuntoon. Somessa on helppo rakentaa uskottavia pilvilinnoja, vaikka totuus olisi ihan jotain muuta. Ja joskushan se menee niin, että niillä pilvilinnoilla peitellään ei-niin-ruusuista totuutta.
Somea selatessa tulee myös helposti verrattua itseä toisiin. Instagramista ehkä huomaat, kuinka joku on juossut 15 km:n lenkin sillä aikaa, kun itse olet päättänyt antaa itsellesi hengähdyshetken ja viettänyt sunnuntai-iltapäivän elokuvahetkeä sohvalla sipsipussi sylissä. Tai kuinka LinkedInissä joku hehkuttaa ylennystään, kun itse olet edellisellä viikolla saanut muutosneuvotteluissa potkut. Joku on ehkä juhlistanut vappua järjestämällä megaluokan juhlat koko ystäväporukalle, kun itse olet jaksanut panostaa hankkimalla valmiit munkit ja lapselle heliumpallon marketista.
Mutta tekeekö se sinusta yhtään huonompaa ihmistä, jos olet antanut itsellesi luvan jaksaa juuri sen verran kuin jaksat? Tai se, että kerrankin olet malttanut kesken päivän lösähtää sohvalle rentoutumaan kuormittavan viikon päätteeksi? Somessa hehkutetaan yleensä juuri niitä huippuhetkiä, mutta kuinka moni videoi Instagramiin sen hetken, kun puhdistaa rasvan ja suolan jämät nuolemalla sormiaan, sipsipussin pohjan ammottaessa tyhjyyttään? Tai sen hetken, kun herää juhlien jälkeisenä aamuna muutaman tunnin yöunien jälkeen pää kipeänä ja tukka pystyssä? Ei kovin moni.
Suomessa tärkeän noston somen haasteista aikuisille on tehnyt Kuntoplus-lehti, jonka artikkelissa käsitellään somen positiivisten vaikutusten lisäksi myös somen nurjia puolia.
Asioita kannattaakin peilata vain omasta näkökulmasta, eikä sen mukaan, mitä joku muu on tehnyt. Tässä suorittamisen maailmassa on tärkeää pyrkiä tasapainoiseen ja hyvään elämään, eikä se tarkoita täydellisyyttä, vaan sitä, että löydät keinot nauttia elämästäsi juuri omalla tavallasi. Yhdelle nautinnon tuo triathlon, toisille puutarhanhoito ja kolmannelle elokuvahetket sohvalla. Se, että osaa antaa itselleen aikaa ja kuunnella itseään ja kehoaan, on huomattavasti parempi, kuin pakolla vedetty lenkki tai itselle merkityksetön askare. Kun mieli ja keho on tasapainossa, on helpompi olla ajattelematta muiden tekemisiä ja keskittyä omaan kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.