Sami Jauhojärvi, ”Musti”, on hiihdon olympiavoittaja ja Viaplayn maastohiihtoasiantuntija. Entisenä huippuhiihtäjänä ja nykyisenä yrittäjänä Musti puhuu hyvinvoinnista, jaksamisesta, kapasiteetin hallinnasta, ihmisen suorituskyvystä, tavoitteellisuudesta ja menestymisestä omiin kokemuksiinsa ja omaan arkeensa pohjautuen.
Mustin supervoima on yleisön mukaan tempaaminen ja oivalluttaminen. Kaikista meistä ei voi tulla huippu-urheilijoita, mutta kaikki me voimme oppia alansa huipun kokemuksista siitä, mihin suorituskykyä tarvitaan ja mikä on oleellista hyvinvoinnin ja jaksamisen kannalta.
Hyvinvointiluennot
Miten olisi yrityksenne kokous-, henkilöstö- tai tyhy-päivään motivaatioluento olympiavoittajalta tai johtavalta unilääkäriltä? Hyvinvointiluentomme käsittelevät monipuolisesti fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin teemoja.
Hyvinvointiluennoilla alansa huippuasiantuntijat jakavat käytännön vinkkejä ja syvällistä asiantuntemusta muun muassa stressinhallinnasta, ravitsemuksesta, liikunnasta ja arjen tasapainosta. Olipa tavoitteenne jaksamisen parantaminen tai kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kehittäminen, luentomme tarjoavat konkreettisia työkaluja ja uusia näkökulmia matkalla kohti hyvinvoivaa arkea.
Kesto noin tunnin, sparraajasta riippuen
Liveluennot
Webinaarit
Aivoergonomia
Aivoergonomian tavoitteena on työn sujuvuus, turvallisuus ja hyvinvointi työssä. Silloin, kun käyttöliittymät ja ympäristö eivät aiheuta ylimääräistä kuormitusta, niin sujuvuuden lisäksi työ tuntuu innostavalta ja motivoivalta.
Ajanhallinta
Et voi hallita aikaa, mutta voit hallita tehtäviä, joihin aikaasi käytät. Se on taito, jota voi ja kannattaa kehittää. Taitavalla ajanhallitsijalla on riittävästi aikaa tärkeisiin tehtäviin, joustonvaraa mahdollisten yllätysten varalle sekä aikapaineen sietokykyä.
Aktiivinen arki ja liikkuvuus
Aktiivisen arjen kehittämisessä on tarkoitus löytää ja sisällyttää fyysistä toimintakykyä tukevia toimintoja jokapäiväiseen arkeen, joka antaa myös liikuntaharrastuksiin hyvän ja monipuolisen pohjan.
Henkinen hyvinvointi
Asenne ratkaisee! Onko mieli muutoksen moottorina - vai jarruna? Hyvä mieli koostuu arkisista asioista: laadukkaasta unesta, terveellisestä ruokavaliosta, aktiivisuudesta ja liikunnasta, sosiaalisista suhteista.
Itsensä johtaminen
Työnteko on muuttunut siten, että työntekijällä on enemmän valtaa ja vastuuta työn sisällöstä, ajankäytöstä sekä omasta hyvinvoinnista. Itsensä johtaminen korostuu varsinkin etätyössä, jolloin työskennellään muualla kuin fyysisesti työpaikalla.
Muutosjohtaminen
Hyvinvoiva johtaja toimii tehokkaana valmentajana työyhteisössä. Hyvä muutosjohtaminen auttaa organisaatiota sopeutumaan nopeasti ja tehokkaasti muuttuviin olosuhteisiin, mikä on elintärkeää pitkäaikaisen menestyksen kannalta.
Kuormituksen hallinta
Omilla arkisilla valinnoilla voi itse vaikuttaa kuormituksen tunteeseen ja pystyä hallitsemaan voimavaroja. Meillä kaikilla kasaantuu ajoittain runsaasti työpaineita ja stressiä, mutta pitkäaikainen kuormitus kuitenkin syö voimavaroja ja jaksamista.
Lepo ja palautuminen
Nukkuminen, lepo ja palautuminen ovat ihmisen toimintakyvyn tärkeimpiä kulmakiviä. Uni auttaa jaksamaan paremmin ja ylläpitämään toimintakykyä. Univaje aiheuttaa mm. heikentynyttä suoritus- ja työkykyä, ärtyneisyyttä ja vaikuttaa haitallisesti mielialaan.
Motivaatio
Motivaatio on psyykkinen tila, millä vireydellä, aktiivisuudella, ahkeruudella ja rohkeudella yksilö tietyssä tilanteessa toimii saavuttaakseen tavoitteensa. Kuinka motivaatiota voi ylläpitää ja miten säilyttää se. Pureudumme sisäisen ja ulkoisen motivaation syvyyksiin: kuinka löytää inspiraatiota ja miten säilyttää se?
Kokonaisvaltainen hyvinvointi
Kokonaisvaltainen hyvinvointi perustuu levon, liikunnan, ravinnon ja henkisen hyvinvoinnin tasapainoon. Ihminen on kokonaisuus, ja jos jokin näistä hyvinvoinnin kulmakivistä jää huomiotta, kokonaisuus kärsii. Pienillä askeleilla kohti parempaa elämänlaatua, jossa keho ja mieli toimivat harmonisesti yhdessä.
Ravitsemus
Mitä sinulta löytyy lautaselta? Terveyden kannalta olennaista on tiedostaa joukko ruokailuun ja ravintoon liittyviä periaatteita. Kun ravitsemuksen kokonaisuus on kunnossa, ylimääräinen ravintoaineiden tarkkailu jää tarpeettomaksi. Terveyden kannalta pienet ja usein toistuvat valinnat ovat ratkaisevassa roolissa.
Resilienssi
Moka on lahja - kaikesta on mahdollista selvitä! Resilienssi eli muutoskyvykkyys on sitkeyttä, myönteisyyttä ja kykyä huomata omia vaikutusmahdollisuuksia myös vastoinkäymisissä ja haastavissa tilanteissa. Resilienssi auttaa hahmottamaan omaa jaksamista, vähentämään kuormitusta, rajaamaan ja sanomaan “ei”.
Tuki- ja liikuntaelimistön hyvinvointi
Moni viettää päivän paikallaan tuijottaen tietokoneen ruutua. Pitkäkestoinen istuminen ja yksitoikkoinen työskentelyasento voivat johtaa lihasjännityksiin, selkäkipuihin tai huonontuneeseen verenkiertoon. On kuitenkin useita tapoja, joilla voimme pitää kehomme kunnossa ja toimintakykyisenä.
Voittava joukkue
Voittava joukkue koostuu yksilöistä, jotka ovat sitoutuneet yhteiseen päämäärään tiiminä. Yhteinen päämäärä voi olla ennalta määrätty tai joukkueen itse määrittelemä. Sitoutuneisuus, luottamus, yhdessä tekeminen, oma panos ja toisen tukeminen vievät kohti yhteistä tavoitetta. Tavoitteen saavuttamiseen tarvitaan koko yhteisöä.
Vuorovaikutus
Vuorovaikutustaidot tarkoittavat kykyä ja halua vaihtaa ajatuksia, kokemuksia tai mielipiteitä toisten kanssa ja toimia yhdessä. Työyhteisön hyvä vuorovaikutus koostuu mm. keskustelu- ja kuuntelutaidoista. Nämä vaativat yleensä harjoittuelua, mutta vuorovaikutustaitojen avulla kyetään myös ratkaisemaan työpaikan ristiriitoja.