Osuuskauppa Maakunta: Valmennuksilla voimaa vuorotyöhön
Wellbeing Superstars 21 tammikuuta, 2025
Kaupan alan työssä, erityisesti vuorotyössä, työhyvinvoinnin tukeminen on haasteellista. Epäsäännölliset työajat, fyysinen kuormitus ja palautumisen vähäisyys vaikuttavat työntekijöiden jaksamiseen, mikä tekee työhyvinvoinnin ratkaisuista erityisen tärkeitä.
Vuonna 2024 Osuuskauppa Maakunta kuitenkin todisti, että toimivilla valmennuksilla ja yhteisöllisyydellä voidaan saavuttaa hyviä tuloksia. Yhteistyössä Wellbeing Superstarsin kanssa toteutetut työhyvinvointivalmennukset huomioivat kaupan alan erityishaasteet ja tarjosivat ratkaisuja, jotka tukivat henkilöstön hyvinvointia kokonaisvaltaisesti.
Osuuskauppa Maakunnan henkilöstöpäällikkö Pia Tuomivaara kuvailee valmennusten kokonaisuutta onnistuneeksi: "Vuoden 2024 teemat olivat hyvin ajankohtaisia ja sopivia Osuuskauppa Maakunnan henkilöstön työnkuviin ja työympäristöihin. Yhteiset liikuntakampanjat innostivat ihmisiä aktiivisuuteen ja lisäämään omaa arkiliikuntaa." Tuomivaara painottaa myös yksikköjen esihenkilöiden merkitystä onnistuneessa viestinnässä ja työyhteisön tukemisessa: "Yksiköt, joissa esihenkilöt ovat löytäneet hyvät arjen tilanteet viestiä ja käydä keskusteluja henkilökunnan kanssa, ovat olleet tyytyväisimpiä. Esihenkilöiden roolilla ja aktiivisilla keskusteluilla on suuri merkitys onnistumisessa."
Valmennusteemat tukemaan jaksamista
Vuoden aikana valmennukset keskittyivät mielen hyvinvointiin, kehon toimivuuteen työssä ja vuorotyöntekijöiden erityistarpeisiin. Mielen hyvinvointi -teemassa korostettiin erityisesti arjen valintojen ja mielialan yhteyttä, työstä irrottautumisen ja sen rytmittämisen tärkeyttä sekä merkityksellisyyden tunnetta osana hyvinvointia. Työntekijöitä kannustettiin huomioimaan omien valintojensa vaikutus mielialaan ja jaksamiseen sekä harjoittelemaan tapoja irrottautua työstä tehokkaasti vapaa-ajalla.
Keho toimivana työssä -teemassa keskityttiin erityisesti selän ja niskan hyvinvointiin, jalkojen merkitykseen kehon kuormituksen hallinnassa sekä työasentojen ja ergonomian parantamiseen. Kaupan alan fyysisesti kuormittavassa työssä pienillä muutoksilla ergonomiassa ja työskentelytavoissa voidaan tehokkaasti ehkäistä kiputiloja ja lisätä jaksamista. Tauottamisen ja palautumisen merkitystä korostettiin, mikä auttoi työntekijöitä ylläpitämään toimintakykyä arjessa.
Kolmas vuoden tärkeistä teemoista oli Vuorotyöntekijän hyvinvointi, ja siinä huomioitiin monipuolisesti vuorotyön erityishaasteet. Vuorotyössä hyvinvoinnin ylläpitäminen vaatii erityistä huomiota. Epäsäännölliset työajat haastavat ravitsemusta, unen laatua ja kehon luonnollista rytmiä, mikä vaikuttaa kokonaisvaltaiseen jaksamiseen. Valmennus käsitteli vuorotyön vaikutuksia terveyteen sekä tarjosi käytännön työkaluja arjen hallintaan, jotta työn, palautumisen ja vapaa-ajan kokonaisuutta olisi helpompi hallita.
Maakunnan henkilökunnan palautteissa onkin noussut esiin valmennusteemojen konkreettisia hyötyjä vuorotyöntekijöiden työhyvinvoinnille: "Tiedot ravinnosta ja erityisesti vuorotyöläisen ruokailuista on antanut konkreettisia ideoita parantaa omaa jaksamista vuoroissa ja epäsäännöllisessä työrytmissä," Tuomivaara kertoo.
Yhteiset kampanjat kannustivat liikkumaan
Yhteisöllisyys oli merkittävä osa Osuuskauppa Maakunnan hyvinvointivuotta. Kampanjat, kuten "Matka maailman ympäri", keräsivät laajaa osallistumista ja innostusta. Seitsemän kuukauden aikana henkilöstö keräsi yhdessä huikeat 42 000 kilometriä liikkuen. "Tämä kampanja oli hieno osoitus siitä, miten yhteinen tavoite ja tekeminen voivat inspiroida ihmisiä liikkumaan ja luomaan positiivista energiaa," kertoo Wellbeing Superstarsin valmennuspäällikkö Tiina Ven.
Loppuvuodesta järjestettiin tempaus, jossa kerättiin liikunnan avulla tukipotti Hope ry:lle. Kampanjan tuotot kohdistettiin Kainuun seudun lasten ja nuorten liikunnan tukemiseen. Tempaus ei vain kannustanut Osuuskauppa Maakunnan henkilöstöä liikkumaan, vaan antoi samalla mahdollisuuden tehdä hyvää paikallisyhteisölle.
Jo kaksi vuotta jatkunut yhteistyö työhyvinvoinnin parissa on sujunut onnistuneesti, ja siitä on hyötynyt koko Maakunnan organisaatio. "Työyhteisötutkimuksessa työhyvinvointiin liittyvät kysymykset olivat kehittyneet kaikki positiivisesti syksyllä 2024, ja erityisesti panostukset työntekijöiden työhyvinvointiin ovat hyvällä tasolla," Tuomivaara kertoo. Kiitosta saa myös valmennusten toteutus: "Materiaalit ovat kehittyneet hyvin kahden vuoden aikana ja podcastit ovat olleet erityisen kivoja kuunneltavia. Valmentajien vierailut yksiköissä ovat olleet innostavia ja ovat antaneet virtaa tiimeille hyvinvoinnin kehittämiseen," Tuomivaara kiittelee.
Työhyvinvointivalmennusten innoittamana Kajaanin ABC:n porukka teki taukotilaan hyvinvointiseinän.
- joulukuuta 2024 (3)
- marraskuuta 2024 (1)
- lokakuuta 2024 (1)
- syyskuuta 2024 (1)
- elokuuta 2024 (1)
- kesäkuuta 2024 (4)
- toukokuuta 2024 (2)
- huhtikuuta 2024 (1)
- maaliskuuta 2024 (2)
- helmikuuta 2024 (2)
- tammikuuta 2024 (1)
- joulukuuta 2023 (3)
- marraskuuta 2023 (2)
- lokakuuta 2023 (2)
- syyskuuta 2023 (1)
- elokuuta 2023 (12)
- kesäkuuta 2023 (4)